Hlavní jídla – Balkánská pánev

Tak trochu Francouzské brambory po balkánsku.

Balkánská pánev

6-7 větších vařených brambor
500 g sekané šunky
Papriky, hrášek, špenát
Mrkev, pórek
Nakládané feferonky
3 stroužky česneku
3 vejce
1 zakysaná smetana
200 g tvrdého sýra
1 lžička koření Čubrica
Sůl, pepř

Nasekanou šunku osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu, česnek, Čubricu a necháme chvíli opékat.

Brambory nakrájíme na hranolky a osolíme a opepříme. Na zapékací pánev nalijeme o něco víc oleje a brambory v něm obalíme. Smícháme se šunkovou směsí a 10 min. zapékáme při 200°C.

Po 10 minutách zalijeme zakysanou smetanou s rozmíchanými vejci a solí. Dál pečeme 15 minut.

Nakonec posypeme sýrem, který necháme lehce zezlátnout.

 

Místo šunky můžeme použít mleté maso nebo vegetariáni sojovou šunku. I uzené tofu by nebylo špatné.

Výbornou oblohou je chutney ze zelených rajčat.

 

 
TOPlist