Dezerty – Opilý Izidor

Opilý Izidor

150 g másla
150 g cukru moučka
4 žloutky + sníh z bílků
1 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku
120 g mletých ořechů
70 g hrubé mouky

Ořech. hmota:
250 g strouhaných ořechů
1 hrnek cukru
2 dcl rumu
1 vanilkový cukr

Krém:
250 g másla
250 g cukru moučka
3 vejce

Poleva:
100 g čokolády na vaření
50 g másla
1 lžička oleje

Výborný dezert, který není úplně pro abstinenty.

Na těsto třeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Pak zamícháme ostatní ingredience a nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Plech vymazeme a vysypeme a pečeme při 160°C asi 35 minut.

Po schladnutí pomažeme marmeládou.

Ořechovou hmotu smícháme postupným přiléváním rumu, aby ořechy stihly tekutinu nasáknou. Hmotu pak namažeme na marmeládu.

Na krém vyšleháme vejce s cukrem nad párou. Mezitím vyšleháme máslo do pěny a pak přimícháme vyšlehaná vejce. Krém namažeme na ořechovou hmotu.

Před polevou dezert řádně vychladíme, aby krém ztuhl.

Na polevu rozpustíme čokoládu, máslo a olej a lehce vychladlou potřeme vrstvu krému.

Vychladíme v lednici a krájíme horkým nožem.

 
TOPlist