Dezerty – Mazanec

Velikonoční mazanec

375 g hrubé mouky
375 g hladké mouky
140 g cukru krupice
Špetka soli
180 g másla
Vanilkový cukr
250 ml mléka
4 kostky cukru
40 g droždí
4 žloutky

50 g mandlí
50 g rozinek nebo brusinek
Plátky mandlí na posypání
1 vejce na potření

Veselé velikonoce. Pojďte si upéci voňavý mazanec.

Smíchejte mouky, cukr, sůl a vanilkový cukr. Z droždí, kostek cukru a několika lžic vlažného mléka nechte vzejít kvásek a ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky. máslo rozpusťte a ze všech surovin vymíchejte těsto a nechte 1-2 hodiny kynout.

Do vykynutého těsta zapracujte nasekané mandle a rozinky (já jsem dala brusinky a protože ne všichni je mají rádi, dala jsem jich méně).

Vytvořte dva bochánky, které necháte ještě půl hodiny kynout. Poté je pomažte rozšlehaným vejcem, udělejte na vrcholu zářezy do kříže a posypte plátky mandlí.

Před vložením do trouby utvořte z pečícího papíru pruh, který bude držet mazanec a nerozjede se moc do stran.

Pečeme asi 60 minut při 180°C.

 
TOPlist