Dezerty – Jablečný závin

Super jablečný závin s javorovým sirupem

400 g hladké mouky
1 Hera
2 žloutky
špetka soli
3 lžíce studené vody
2 lžíce octa
Trochu rozpuštěného másla
Strouhanka

10-12 jablek
Javorový sirup dle chuti
Skořice
Vlašské ořechy
Rozinky
1 lžíce vanilkového pudinku

Nedávno jsem ochutnala výborný, ještě teplý závin a protože potřebuji zlikvidovat jablka ze zahrady, pustila jsem se také do pečení. Pojďte ho zkusit se mnou!

Mouku, Heru, žloutky, vodu, ocet a sůl propracujeme v hladké těsto a zabalíme do potravinové folie. Necháme v lednici odpočinout.

Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka. Ochutíme javorovým sirupem. Nepíši množství sirupu, protože každý má rád jinak sladkou náplň. Přidáme skořici, ořechy a lžíci pudinku a promícháme.

Těsto si rozdělíme na 3-4 díly, které rozválíme, potřeme rozpušteným máslem, posypeme trochou strouhanky a do středu dáme jablečnou náplň. Podle chuti můžete přidat rozinky nebo jako já sušené brusinky.

Závin balíme jako balíček, takže pak vypadá, jako dopisní obálka. Pomažeme rozšlehaným bílkem a závin několikrát propíchneme, aby nepopraskal.

Pečeme při 200°C asi 25-30 minut.

Pocukrujeme a můžeme ochutnávat. 🙂

 

 
TOPlist