Chuťovky – Balkánské rohlíky

Další chuťovka z pobřeží Jaderského moře. Recept od MUDr. Lazarovské.

Postup

1kg hladké mouky
500ml mléka
300ml oleje
1 droždí (kostka)
1 lžička soli
1 vejce
Na náplň:
750g balkánského sýra či fety
trochu strouhanky
1-2 vejce

U nás v rodině už tyto rohlíky patří ke klasice, když máme nějakou oslavu.

Mouku vysypeme do mísy, do důlky vsypeme rozdrobené droždí, posypeme špetkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme sůl, vejce, olej a mléko a řádně prohněteme. Na teplém místě necháme přikryté utěrkou kynout, až zdvojnásobí objem.

Mezitím si připravíme náplň. Sýr nastrouháme nebo rozmačkáme, smícháme s vejcem a strouhankou. Strouhanky stačí 1-2 lžíce.

Z vykynutého těsta vytvoříme 8 bochánků, které postupně vyválíme na kruhovou placku, kterou rozdělíme na čtvrtiny. Náplň dáváme na okraj a rolujeme ke středu. Tvoříme rohlíky, které pomažeme rozšlehaným vejcem, sypeme sezamem, lněným semínkem nebo mákem. Na každý rohlík položíme kousek margarinu nebo másla a pečeme při 200°C dozlatova.

 
TOPlist