Polévky – Pasulj

Balkánská klasika

Postup

300g suchých bílých fazolí
2 cibule (červená a bílá)
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku
1 mrkev
1 lžička mleté papriky
1 lžička pikantní vegety
Pepř, sůl
Ovařené uzené maso (nejlepší jsou žebra)
Klobása
Olej

Pasulj není vlastně polévka. Zasytí jako hlavní jídlo. Při putování po Balkánu jsme si ho nikdy neodpustili. Takže pokud máte dost času, pusťte se do vaření. Stojí to za to!

Fazole namočíme do dostatečného množství vody a necháme přes noc. Druhý den vaříme 2 hodiny nebo do změknutí.

Na oleji osmahneme cibuli a česnek. Pak přidáme mrkev na kostičky, nakrájené uzené maso a klobásu a opět lehce osmahneme. Nakonec přidáme papriku, vegetu, protlak a bobk. list. Zalijeme fazolemi i s vodou, ve které se vařily.

Vaříme ještě aspoň 1 hodinu do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a případně přidáme trochu jíšky.

Podáváme s chlebem a hojně zapíjíme červeným vínem. 🤪

...a nezapomeňte přikusovat chléb a popíjet dobré červené víno!

 
TOPlist